Εντός του Δήμου της Πάργας υπάρχουν αρκετές και διαφορετικές παραλίες και κόλποι. Τους νεότερους χρόνους χρησίμευαν ως λιμάνια ή αγκυροβόλια για τη ναυσιπλοΐα και βοήθησαν να γίνει το εμπορικό κέντρο που ήταν. Σήμερα έχουν συμβάλει σημαντικά στην εξέλιξη της περιοχής σαν τουριστικός προορισμός. Οι πολυάριθμες μικρές ή μεγάλες παραλίες του Δήμου Πάργας εκτείνονται σε μια ακτογραμμή που ξεπερνά τα 35 χιλιόμτερα και ξεκινούν από την Λούτσα, καταλήγοντας στο Πραπαμάλι, δημιουργώντας ένα σύνολο από μαγευτικές και εντελώς διαφορετικές παραλίες. Ορισμένες από αυτές είναι επισκέψιμες μόνο με σκάφος από την θάλασσα.
Η εναλλαγή βουνού και θάλασσας δημιουργεί ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον με πολυάριθμες ομορφίες. Τόσο στο Φανάρι, όσο και στην Πάργα ο συνδυασμός παραθαλάσσιων, με πεδινές και ορεινές περιοχές φιλοτεχνούν ένα υπέροχο μωσαϊκό τοπίων.
Η μακραίωνη ιστορία της περιοχής της Πάργας ξεκινά από την Μυκηναϊκή εποχή και φτάνει μέσα από μια περιπετειώδη ιστορική διαδρομή στις ημέρες μας
Η Πάργα διαθέτει μεγάλο αριθμό εκκλησιών. Πιθανώς οι πολλές επιδρομές και επιθέσεις που δεχόταν, έκανε τους κατοίκους να στρέφονται στο θρησκευτικό τους συναίσθημα και την ασφάλεια που αυτό προσφέρει. Οι εκκλησίες στην πόλη της Πάργας βρίσκονταν έξω από το κάστρο, διέθεταν πολεμίστρες για αμυντικούς σκοπούς. Στην περιοχή του Φαναρίου ξεχωρίζει το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής στην Πούντα και ο Ναός του Αγίου Δημητρίου στην Κυψέλη.