Δήμος Πάργας
Τοπικές Κοινότητες
Τοπικές Κοινότητες

Το Καναλάκι είναι η πρωτέυουσα του Δήμου Πάργας  με 2.513 κατοίκους (απογραφή 2011). Απέχει 47 χλμ από την Πρέβεζα .Αποτελεί  μία εμπορική περιοχή με ανεπτυγμένο τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα της. Στο κέντρο της βρίσκεται η πλατεία με χαρακτηριστική, την μεγαλόπρεπη εκκλησία. Κοντά στο Καναλάκι βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας Πανδοσίας, αποικίας των Ηλείων. Βρίσκεται μέσα στην αποξηραμένη λίμνη Αχερουσία, που δημιούργησε την πεδιάδα του Φαναρίου και σε υψόμετρο 19 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.

Τοπικό Συμβούλιο

ΔΗΜΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (Πρόεδρος)
ΚΑΟΥΡΗΣ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΨΙΛΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΛΑΜΠΡΙΝΗ
ΛΙΑΤΣΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
ΤΣΟΥΤΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΜΑΤΣΑΪΔΩΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Τηλέφωνα: 2684360300Email: info@dimospargas.grΔιεύθυνση: Αχέροντος 29 Καναλάκι 48062Ιστοσελίδα: https://www.facebook.com/koinotita.kanalakiou.3

Η Πάργα είναι παραθαλάσσια πόλη που είναι κτισμένη αμφιθεατρικά επί του γήλοφου Πεζόβολος σε υψόμετρο 139 μ. και έως τα παράλια του Ιόνιου Πελάγους. Έχει πληθυσμό 2.415 κατοίκους. Αποτελεί ιστορική έδρα του δήμου Πάργας ενώ η δημοτική ενότητα Πάργας έχει πληθυσμό 3.904 κατοίκους (Απογραφή 2011). Δεν την αποκαλούν τυχαία άλλωστε, «Πριγκίπισσα του Ιονίου», γιατί είναι γοητευτική, μοναδική, μυστηριώδης, με μακραίωνη ιστορία και ποικίλες φυσικές ομορφιές.

Τοπικό Συμβούλιο

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (Πρόεδρος)
ΤΣΟΒΙΛΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΤΟΥΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΖΥΓΟΥΡΗ ΕΛΕΝΗ
ΛΙΑΚΡΗΣ ΗΛΙΑΣ
ΡΙΖΟΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ
ΣΠΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Τηλέφωνα: 2684360200Email: info@dimospargas.grΔιεύθυνση: Πάργα 48060

Μέχρι το 1927 ονομαζόταν Αγυιά. Στην τοπική κοινότητα υπάγεται και ο οικισμός Σαρακίνικο. Η Αγιά βρίσκεται στο ΒΔ. άκρο του νομού, κοντά στην Πάργα και λίγα χιλιόμετρα από το χωριό Πέρδικα. Η κοινότητα είναι χαρακτηρισμένη ως αγροτικός ορεινός οικισμός, με έκταση 41,484 χμ² και σε μέσο σταθμικό υψόμετρο 400. Απέχει από την πόλη της Πρέβεζας, 60 χλμ. περίπου, προς τα ΒΔ. Από την επιφανειακή κεραμική και την ανεύρεση λατινικής επιτύμβιας επιγραφής μαρτυρείται η ύπαρξη ενός ρωμαϊκού οικισμού (κτηνοτροφικού χαρακτήρα) στη θέση «Οξινή», που βρίσκεται περίπου 4 χλμ. ΒΔ της Αγιάς.
Κατά την τουρκοκρατία το χωριό, όπως και όλη η περιοχή της Πάργας, είχε καθεστώς ημιαυτονομίας ως κτήση των Ενετών, αλλά μετά την κατάλυση της ενετικής δημοκρατίας, την 12 Μαΐου 1797, υπέστη πολλά δεινά. Καταστράφηκε από τα στρατεύματα του Αλή Πασά, αν και οι περισσότεροι από τους κατοίκους την είχαν ήδη εγκαταλείψει.
Κάθε χρόνο στις 26 Ιουλίου, εορτή της Αγίας Παρασκευής, πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις από τον πολιτιστικό σύλλογο Αγιάς. Την παραμονή της εορτής γίνεται λιτάνευση της εικόνας της Αγίας Παρασκευής με την συμμετοχή όλου του χωριού. Στα πλαίσια των εκδηλώσεων γίνεται αναπαράσταση του Αγιώτικου γάμου και ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι. Ανήμερα της εορτής, το βράδυ γίνεται η μεγάλη πανήγυρη με παραδοσιακή μουσική, χορό, φαγητό και ποτό, στην αυλή της εκκλησίας.

Τοπικό Συμβούλιο

ΘΕΜΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ (Πρόεδρος)
ΣΚΑΡΠΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ
ΣΚΑΡΠΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΣΚΑΡΠΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΡΙΖΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ
Διεύθυνση: Αγιά Πάργας 48060

Η Ανθούσα είναι κτισμένη ΒΔ. της Πάργας. Αρχισε να συνοικίζεται πριν περίπου 1,5 αιώνα από τους κατοίκους της παρακείμενης Αγίας. Στη θέση της  όπως εξάγεται από ανασκαφές και διασωθέντα αρχαία νομίσματα, βρισκόταν η αρχαία πόλη Ελαία. Το 1950 (κάτοικοι περίπου 700) διέθετε δημοτικό σχολείο και τηλεφωνείο. Κατά τελευταία απογραφή αριθμεί 624 κατοίκους που ασχολούνται με τον Τουρισμό και την ελαιοκομία. Η πλατεία της, οι εκκλησίες, η παραλία του Αγίου Σώστη  και ο καταρράκτης της, πλαισιώνονται από το εντυπωσιακό Κάστρο που βρίσκεται στο οικισμό Τρίκορφο, ακριβώς πάνω από το χωριό. Η Ανθούσα βρίσκεται σε υψόμετρο 171 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Τοπικό Συμβούλιο

ΠΑΠΑΠΑΣΧΟΣ ΠΑΥΛΟΣ (Πρόεδρος)
ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ
ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΛΙΑΚΡΗ ΣΤΑΜΑΤΙΑ
ΚΑΤΕΜΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
Διεύθυνση: Ανθούσα Πάργας

Η Λούτσα Πρέβεζας είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό που ανήκει στο Δήμο Πάργας. Ο πληθυσμός του χωριού είναι 340 άτομα. Στο χωριό υπάρχουν πέντε εκκλησίες, ο Άγιος Γεώργιος (πολιούχος), η Παναγιά, ο Άγιος Νικόλαος, η Αγία Βαρβάρα και η Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Κατά τον εορτασμό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στις 6 Αυγούστου γίνεται και η ετήσια πανήγυρις, κατά την οποία πλήθος κόσμου από τις γύρω περιοχές καθώς και τουρίστες προσέρχονται. Από την βόρεια πλευρά του χωριού έως τα παράλια , εκτείνεται πευκοδάσος συνολικής έκτασης περίπου 800m² , το οποίο χαρίζει μοναδική γοητεία στην περιοχή και ενθουσιάζει τον επισκέπτη. Η Λούτσα έχει τουριστικό χαρακτήρα λόγω της παραλίας της, η οποία διαθέτει πολλά ξενοδοχεία, καφετέριες και ταβέρνες. Στην παραλία γίνονται επίσης δραστηριότητες water sports. Εξίσου γοητευτικό είναι και το ορεινό τμήμα του χωριού με την μαγευτική θέα στο Ιόνιο Πέλαγος.

Τοπικό συμβούλιο

ΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ(Πρόεδρος)
ΝΑΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΤΑΣΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΚΩΤΣΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ
ΠΑΠΠΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Διεύθυνση: Λούτσα 48062Ιστοσελίδα: https://www.facebook.com/loutsaprevezas

Ο Βουβοπόταμος ανήκει στην Δημοτική Ενότητα Φαναρίου και έχει υψόμετρο 40 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Είναι το τελευταίο χωριό στα σύνορα με την Θεσπρωτία. Στην περιοχή υπάρχουν οι Πηγές του Αχέροντα, η σκάλα της Τζαβέλαινας και το Τσεκούρι που ήταν ο ιστορικός προμαχώνας του Σουλίου. Το μυθικό ποτάμι του Αχέροντα χωρίζει την Πρέβεζα από την Θεσπρωτία, δημιουργώντας ένα απαράμιλλο φυσικό περιβάλλον, που προσφέρεται για φυσιατρικές περιηγήσεις.

Τοπικό συμβούλιο

ΤΖΑΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (Πρόεδρος)
ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΤΖΑΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΝΤΟΥΣΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΛΟΥΚΟΥΜΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Διεύθυνση: Βουβοπόταμος 48062

Το χωριό της Αμμουδιάς βρίσκεται στις εκβολές του Αχέροντα ποταμού, γνωστού από τη μεταφορά των νεκρών στο βασίλειο του Άδη. Αρχικά αναγνωρίστηκε ως κοινότητα του Ελληνικού κράτους με το όνομα Σπλάντζα(1919). Μετονομάστηκε Αμμουδιά(1928), αρχικά υπαγόμενη στο Νομό Θεσπρωτίας. Από το 1946 ανήκει πλέον στο Νομό Πρεβέζας. Ο πρώτος κάτοικος εγκαταστάθηκε στην Αμμουδιά περίπου κατά το 1450 κοντά στο λόφο Γορτσούλα, ενώ το χωριό κατοικήθηκε ουσιαστικά κατά το 1700.  Αποτέλεσε το πεδίο της  ιστορικής Μάχης της Σπλάντζας  στις 4 Ιουλίου 1822,  που κόστισε τη ζωή του ήρωα Κυριακούλη Μαυρομιχάλη. Βρίσκεται γύρω από ένα πανέμορφο γραφικό κόλπο που βρέχεται απο τα νερά του Ιονίου Πελάγους. Στην περιοχή υπάρχει κέντρο ενημέρωσης του  Φορέας Διαχείρισης Καλαμά - Αχέροντα - Κέρκυρας. Μέρος της περιοχής ανήκει στο δίκτυο προστατευομένων περιοχών NATURA. Την περιοχή επισκέπτονται θαλάσσιες χελώνες, όπου και αποθέτουν τα αυγά τους.

Τοπικό Συμβούλιο

ΓΚΟΓΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (Πρόεδρος)
ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΤΣΟΥΜΠΟΥΛΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ
ΜΗΤΡΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΚΩΣΤΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
Διεύθυνση: Αμμουδιά 48062

Η Αηδονιά βρίσκεται σε υψόμετρο 424 μέτρα και διαμένουν σε αυτή μόνιμα  210 κάτοικοι. Εκτείνεται στα βουνά που περικλείουν την πεδιάδα του Φαναρίου. Στην γραφική πλατεία της δεσπόζει η όμορφη κεντρική εκκλησία του χωριού.

ΤΣΙΜΠΟΥΚΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ (Πρόεδρος)

 

Διεύθυνση: Αηδονιά 48062

H Άνω Σκαφιδωτή είναι χωριό της Ηπείρου που βρίσκεται σε μια μικρή κοιλάδα,μεταξύ των βουνοκορυφών Τούρλα 1081 μέτρα και Λαγού Ποδάρι 1091 μέτρα.Στα όρια των Νομών Πρέβεζας,Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων.Το χωριό και η έκτασή του συνορεύει Ανατολικά με χωριό Τρίκαστρο,Δυτικά με τα χωριά Βουβοπόταμο,Κλεισούρα και Μουζακέικα,Βόρεια με το χωριό Τσεκούρι και τα βοσκοτόπια Βορίλα του Σουλίου,Νότια με την γειτονική Κάτω Σκαφιδωτή και μικρό μέρος με την Άνω Ράχη.Ο Πληθυσμός του χωριού είναι 31 κάτοικοι (2011).Ο Ιερός Ναός Γενεσίου της Θεοτόκου είναι το στολίδι του χωριού και γιορτάζει τον 15 Αύγουστο.

 

ΤΡΙΑΝΤΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ (Πρόεδρος)
Διεύθυνση: Άνω Σκαφιδωτή 48062

Η Αχερουσία Τοπική Κοινότητα Αχερουσίας-Δημοτική Ενότητα Φαναρίου,ανήκει στον δήμο Πάργας της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου.Έχει 233 κατοίκους με την απογραφή του 2011.Η Αχερουσία έχει υψόμετρο 28 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, αποτελεί πεδινό οικισμό του νομού Πρεβέζης.Βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού, στην περιοχή της αποξηραμένης λίμνης Αχερουσίας,47 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά της Πρέβεζας.Η Αχερουσία λίμνη δεν υπάρχει πια.Αποστραγγίστηκε τη δεκαετία του '60 από τη βρετανική εταιρεία Boots Ltd και ένα περίπλοκο δίκτυο αρδευτικών καναλιών διασχίζει τον κάμπο του Μεσοπόταμου και της Αμμουδιάς.Η Αχερουσία είναι κατά τη μυθολογία η «χώρα του Άδη».Διασχίζεται από τον Αχέροντα ποταμό και τους παραποτάμους του Πυριφλεγέθοντα και Κωκυτό.Στη λίμνη Αχερουσία,στον Αχέροντα ποταμό πίστευαν ότι υπάρχει μια από τις εισόδους για τον Άδη (Πύλες του Άδη).

 

ΔΗΜΟΛΙΑΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ (Πρόεδρος)
Διεύθυνση: Αχερουσία 48062

Η Βαλανιδόραχη (Τοπική Κοινότητα Βαλανιδοράχης-Δημοτική Ενότητα Φαναρίου),ανήκει στον δήμο Πάργας της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου.Η επίσημη ονομασία είναι "η Βαλανιδόραχη".Έδρα του δήμου είναι το Καναλάκι και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ηπείρου.Η απογραφή που έγινε το 2011 έδειξε πως έχει 394 κατοίκους.Ο Όρμος του Οδυσσέα είναι μία από της παραλίες περιοχής της Βαλανιδορράχης,νότια της Αμμουδιάς.Απέχει μόλις 4 χλμ από την εθνική οδό Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας.

Τοπικό Συμβούλιο

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ(Πρόεδρος)
ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΤΣΑΒΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ
Διεύθυνση: Βαλανιδοράχη 48062

Η Βαλανιδούσα (Τοπική Κοινότητα Βαλανιδούσας-Δημοτική Ενότητα Φαναρίου),ανήκει στον δήμο Πάργας της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου.Η επίσημη ονομασία είναι "η Βαλανιδούσα".Έδρα του δήμου είναι το Καναλάκι και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ηπείρου.Η απογραφή που έγινε το 2011 έδειξε πως έχει 174 κατοίκους.

 

ΝΤΟΥΣΚΑΣ ΝΙΚΗΤΑΣ(Πρόεδρος)
Διεύθυνση: Βαλανιδούσας 48062

Το Δεσποτικό (Τοπική Κοινότητα Δεσποτικού-Δημοτική Ενότητα Φαναρίου),ανήκει στον δήμο Πάργας  της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου.Η επίσημη ονομασία είναι “το Δεσποτικό”.Έδρα του δήμου είναι το Καναλάκι και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ηπείρου.Η απογραφή που έγινε το 2011 έδειξε πως έχει 242 κατοίκους.Η παλιά ονομασία Βλάντο έχει καθαρά σλάβικες ρίζες και προέλευση και σημαίνει κυρίαρχος-κυριαρχώ-δεσπόζω,εξουσιάζω και η ονομασία του χωριού Δεσποτικό και Δεσποτικά τα λένε οι ντόπιοι επειδή έχουν ενωθεί τα 2 χωριά άνω και Κάτω Δεσποτικό.

 

ΚΩΤΣΑΝΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ(Πρόεδρος)
Διεύθυνση: Δεσποτικό 48062

Το Θέμελο βρίσκεται στην περιφέρεια Ηπείρου και πιο συγκεκριμένα στην περιφερειακή ενότητα Πρέβεζας.Ανήκει στον δήμο Πάργας (Τοπική Κοινότητα Θέμελου,Δημοτική Ενότητα Φαναρίου).Η επίσημη ονομασία είναι το Θέμελον και έδρα του δήμου Καναλάκι.Κατά την απογραφή του 2011 βρέθηκε να έχει 216 κατοίκους.Κοντά στο χωριό ενώνεται ο ποταμός Βουβός (Παλαιότερα γνωστός ως Κωκυτός) με τον Αχέροντα.Τα νερά των ποταμών προσφέρουν στην περιοχή πολύ πράσινο και φυσικά το νερό του χρησιμοποιείται για το πότισμα των καλλιεργειών.

Τοπικό Συμβούλιο

ΜΗΛΙΩΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ(Πρόεδρος)
ΤΟΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΙΩΑΝΝΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ
ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΔΗΜΑ ΣΤΑΜΑΤΙΑ
Διεύθυνση: Θέμελο 48062

Το Καστρί (Τοπική Κοινότητα Καστρίου-Δημοτική Ενότητα Φαναρίου),ανήκει στον δήμο Πάργας της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου.Η επίσημη ονομασία είναι “το Καστρίον”.Έδρα του δήμου είναι το Καναλάκι και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ηπείρου.Η απογραφή του 2011 κατέγραψε 277 κατοίκους στο χωριό.Η κοινότητα του Καστρίου καλύπτει έκταση 4,476 km2.Το χωριό βρίσκεται σε μια πεδιάδα από όπου περνάει ο Αχέροντας ποταμός.Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της περιφερειακής μονάδας της Πρέβεζας σε απόσταση σχεδόν 47 χιλιομέτρων από την Πρέβεζα.Τα ερείπια μιας ακρόπολης βρίσκονται σε ένα λόφο κοντά στο Καστρί,που δίνουν στο χωριό το όνομά του,που σημαίνει «κάστρο».Αυτά είναι πιθανότατα τα ερείπια της αρχαίας πόλης Πανδοσία.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ(Πρόεδρος)

 

Διεύθυνση: Kαστρί 48062

Η Κορυφούλα είναι χωριό του Νομού Πρέβεζας και υπάγεται διοικητικά στο δήμο Πάργας.Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είχε πληθυσμό 59 μόνιμων κατοίκων.Έως το 1927 το χωριό ονομάζονταν Νιαγκάτες.Το χωριό έχει 2 εκκλησίες Το ξωκλήσι του Αϊ Λιά και τον ναό του Αγίου Γεωργίου.

 

ΣΜΠΟΝΙΑΣ ΦΩΤΙΟΣ(Πρόεδρος)
Διεύθυνση: Κορυφούλα 48062

Η Κορώνη (Τοπική Κοινότητα Κορώνης-Δημοτική Ενότητα Φαναρίου),ανήκει στον δήμο Πάργας της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου.Η επίσημη ονομασία είναι “η Κορώνη”.Έδρα του δήμου είναι το Καναλάκι και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ηπείρου.Η Κορώνη κατά την τελευταία απογραφή του 2011 είχε συνολικά 189 κατοίκους.Στην Κορώνη και στη θέση "Κούλια του Αγά ",που είναι στις βόρειες παρυφές του οικισμού βρίσκεται μια οχυρωμένη κατοικία.Οικοδομήθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα,επισκευάστηκε το 1930 και καταστράφηκε μετά τον Β παγκόσμιο πόλεμο.Επίσης δε στην ανατολική είσοδο του οικισμού της Κορώνης,στο λόφο" Τσουμπάρι",κοντά του ποταμού Κυκυτού (παραποτάμου του Αχέροντα) το 2008 αρχαιολογική έρευνα αποκάλυψε λείψανα του επιβλητικού κτηρίου των ελληνιστικών χρόνων.

Τοπικό Συμβούλιο

ΓΚΡΕΚΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ(Πρόεδρος)
ΝΤΟΥΣΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΝΟΝΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΚΟΛΙΑΝΤΖΑ ΣΤΑΜΑΤΙΑ
ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΑ

 

Διεύθυνση: Κορώνη 48062

Το Κουκούλι βρίσκεται 40 χλμ. Βορειοδυτικά της Πρέβεζας στο Νότιo τμήμα του Δήμου Πάργας.Κατά την απογραφή του 2011 είχε μόνιμους κατοίκους συνολικά 13.Το κλίμα χαρακτηρίζεται ημιορεινό προς ορεινό,συνορεύει με τα χωριά Βόρεια με το Καστρί,Ανατολικά με το Καναλάκι και Αηδονιά,Νότια με το Δήμο Ζαλόγγου το Χειμαδιό και το Βράχο,ενώ Δυτικά με τη  Λούτσα και Μεσοπόταμο.Κουκούλι στα αρβανίτικα σημαίνει κορυφή και τα πάσα πιθανότητα από εκεί πήρε το όνομα του.Η ιστορία του Κουκουλίου ξεκινά από τη περίοδο της Τουρκοκρατίας,αλλά δεν μπορούμε να τη συγκεντρώσουμε όλη εδώ.Επί του Γερμανοιταλικού ζυγού πολλοί Φαναριώτες βρήκαν καταφύγιο από τους τσάμηδες στα βουνά και τα δάση Κουκουλιού,σώζοντας πολλούς από αυτούς.Αξίζει να επισκεφτεί κανείς της μεγάλες σε ηλικία εκκλησίες του χωριού με κυριότερη την θαυματουργή εκκλησία της Παναγίας που χτίστηκε το 16 αιώνα.Εκεί ο Πάτερ Κοσμάς δίδαξε τους Κουκουλιώτες ενώ υπάρχει η πέτρα όπου κάθησε.Μια άλλη παλαιά εκκλησία είναι του Αγίου Αθανασίου στη θέση Παλαιοχώρι όπου έχει αναστηλωθεί.

 

ΤΖΙΜΑΣ ΚΟΣΜΑΣ(Πρόεδρος)
Διεύθυνση: Κουκουλί 48062

Η Κυψέλη (Τοπική Κοινότητα Κυψέλης -Δημοτική ΕνότηταΦαναρίου),ανήκει στον δήμο Πάργας της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου.Παλιά η ονομασία ήταν Τουρκοπάλουκο,όπου η επίσημη μετονομασία έγινε στις 08.05.1958.Η απογραφή που έγινε το 2011 έδειξε πως έχει 262 κατοίκους.Η επίσημη ονομασία είναι "η Κυψέλη".Έδρα του δήμου είναι το Καναλάκι και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ηπείρου.Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Γλυκή,από όπου άρχιζε ο Δήμος Σουλίου και είναι χτισμένο στα ριζά ενός λόφου δίπλα από τον ποταμό Κωκυτό.Τα αξιοθέατα που διαθέτει το χωριό και αξίζουν να επισκεφθεί κανείς είναι η μονή της Αγίας Μαύρας, το βυζαντινό Μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου (13ος αιώνας) και ο ποταμός Κωκυτός,ποτάμι μήκους 26 χλμ. ξεχωριστού φυσικού κάλλους ξακουστός και αυτός στην ευρύτερη περιοχή και παραπόταμος του Αχέροντα.

ΚΟΝΤΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ(Πρόεδρος)
Διεύθυνση: Κυψέλη 48062

Το Λιβαδάρι βρίσκεται στην περιφέρεια Ηπείρου και πιο συγκεκριμένα στην περιφερειακή ενότητα Πρέβεζας.Ανήκει στον δήμο Πάργας (Τοπική Κοινότητα Λιβαδαρίου,Δημοτική Ενότητα Πάργας).Η επίσημη ονομασία είναι το Λιβαδάριον και έδρα του δήμου Καναλάκι.Η απογραφή που έγινε το 2011 έδειξε πως έχει 24 κατοίκους.Το Λιβαδάρι δεν γνωρίζουμε ποτε ακριβώς κτίστηκε.Παλαιότερα υπάγονταν στην επαρχία Μαργαριτίου του νομού Θεσπρωτίας.Στη δεκαετία του 1970 εντάχθηκε στον Δήμο Πάργας Πρεβέζης.Από την τούρκικη Στατιστική της Ηπείρου στην καταμέτρηση του 1895 (Σαλμανε),μαθαίνουμε ότι στο Λιβαδάρι υπήρχαν 31 σπίτια με άνδρες 78 και γυναίκες 83.Από το 1913 ως το 1924 κάποιες  οικογένειες (15 περίπου) έφυγαν και εγκαταστάθηκαν στην Αγία Κυριακή όπου αγόρασαν την περιοχή μαζί με άλλες οικογένειες από το Ελεύθερη.Η εκκλησία του χωριού ο  Αϊ Ηλίας είναι το σύμβολο του Λιβαδαρίου και γιορτάζει στις 20 Ιουλίου.

 

ΤΟΣΚΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ(Πρόεδρος)
Διεύθυνση: Λιβαδάρι 48060

Το Μεσοπόταμο (Τοπική Κοινότητα Μεσοποτάμου-Δημοτική Ενότητα Φαναρίου),ανήκει στον δήμο Πάργας της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου.Η επίσημη ονομασία είναι “το Μεσοπόταμον”.Έδρα του δήμου είναι το Κανατάκι και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ηπείρου.Η απογραφή που έγινε το 2011 έδειξε πως έχει 529 κατοίκους.Το αρχαίο Νεκρομαντείο του Αχέροντα βρίσκεται στο χωριό Μεσοπόταμος,του Νομού Πρεβέζης,σημείο όπου έσμιγε ο ποταμός Αχέρων με τον Κωκυτό και τον Περιφλεγέντα,στις βορειοδυτικές όχθες της Αχερουσίας Λίμνης,η οποία αποτελούσε την είσοδο του κόσμου των ψυχών.Είναι χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου,στον οποίο κατέληγαν οι επισκέπτες από το Ακρωτήρι Χειμέριο του χωριού Αμμουδιά, για να επικοινωνήσουν με τις ψυχές των αγαπημένων τους προσώπων.Η πόλη Εφύρα είναι η αρχαιότερη πόλη της Ηπείρου.Τα ερείπιά της βρίσκονται κοντά στο Νεκρομαντείο Αχέροντα (σε απόσταση 600 μέτρων) στο χωριό Μεσοπόταμος Πρέβεζας στον Άδη.

Τοπικό Συμβούλιο

ΠΑΝΟΥΣΗΣ ΘΩΜΑΣ(Πρόεδρος)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Διεύθυνση: Μεσοπόταμος 48062

Τα Μουζακαίικα (Τοπική Κοινότητα Μουζακαιίκων-Δημοτική Ενότητα Φαναρίου),ανήκουν στον δήμο Πάργας της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου.Η επίσημη ονομασία είναι "τα Μουζακαίικα".Έδρα του δήμου είναι το Καναλάκι και ανήκουν στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ηπείρου.Βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού,στην περιοχή του ποταμού Αχέροντα,48 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά της Πρέβεζας.Η απογραφή που έγινε το 2011 έδειξε πως έχει 162 κατοίκους.

Τοπικό Συμβούλιο

ΤΖΙΜΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ(Πρόεδρος)
ΦΩΤΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
ΡΑΠΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΠΑΤΣΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

 

Διεύθυνση: Μουζακαίικα 48062

Ο Νάρκισσος (Τοπική Κοινότητα Ναρκίσσου-Δημοτική Ενότητα Φαναρίου),ανήκει στον δήμο Πάργας της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου.Μέχρι το 1927 που μετονομάστηκε το χωριό ονομαζόταν Άρτσα,που είναι σλάβικης προέλευσης η λέξη.Η επίσημη ονομασία είναι "ο Νάρκισσος".Έδρα του δήμου είναι το Καναλάκι και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ηπείρου.Έδρα ομώνυμης κοινότητας,το 1950 είχε δημοτικό σχολείο και αριθμούσε 378 μαθητές.Σήμερα αποτελεί ομώνυμο δημοτικό διαμέρισμα και στην τελευταία απογραφή αριθμούσε 285 κατοίκους.Στο Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και κατά τη διάρκεια της εχθρικής κατοχής (1941-1944) οι Ιταλογερμανοί επέφεραν καταστροφές και μεγάλες ζημιές σε 35 από τις 81 οικίες του χωριού.

 

ΚΙΤΣΩΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ(Πρόεδρος)
Διεύθυνση: Νάρκισσος 48062

Το Σκεπαστό (Τοπική Κοινότητα Σκεπαστού-Δημοτική Ενότητα Φαναρίου),ανήκει στον δήμο Πάργας της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου.Η επίσημη ονομασία είναι “το Σκεπαστό”.Έδρα του δήμου είναι το Καναλάκι και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ηπείρου.Η απογραφή που έγινε το 2011 έδειξε πως έχει 156 κατοίκους.

 

ΜΠΟΧΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ(Πρόεδρος)
Διεύθυνση: Σκεπαστό 48062

Το Σταυροχώρι (Τοπική Κοινότητα Σταυροχωρίου-Δημοτική Ενότητα Φαναρίου),ανήκει στον δήμο Πάργας της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου.Η επίσημη ονομασία είναι “το Σταυροχώριον”.Έδρα του δήμου είναι το Καναλάκι και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ηπείρου.Η απογραφή που έγινε το 2011 έδειξε πως έχει 190 κατοίκους.Η εισβολή των Γερμανών με τη βοήθεια των Τσάμηδων προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές και είναι σε μέγεθος αντίστοιχη της καταστροφής του Διστόμου.Πρόκειται για μια θλιβερή σελίδα που έζησε όλη η Ήπειρος τον Αύγουστο του 1943 με την εισβολή της επίλεκτης Γερμανικής Μεραρχίας “Ντελβές”,προκαλώντας ολική καταστροφή στο πέρασμά της.

 

ΓΚΟΤΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ (Πρόεδρος)

 

Διεύθυνση: Σταυροχώρι 48062