ΕΛ ΕΝ
Δήμος Πάργας
Τοπικές Κοινότητες

Το Καναλάκι είναι η πρωτέυουσα του Δήμου Πάργας  με 2.513 κατοίκους (απογραφή 2011). Απέχει 47 χλμ από την Πρέβεζα .Αποτελεί  μία εμπορική περιοχή με ανεπτυγμένο τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα της. Στο κέντρο της βρίσκεται η πλατεία με χαρακτηριστική, την μεγαλόπρεπη εκκλησία. Κοντά στο Καναλάκι βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας Πανδοσίας, αποικίας των Ηλείων. Βρίσκεται μέσα στην αποξηραμένη λίμνη Αχερουσία, που δημιούργησε την πεδιάδα του Φαναρίου και σε υψόμετρο 19 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.

Τοπικό Συμβούλιο

ΔΗΜΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (Πρόεδρος)
ΚΑΟΥΡΗΣ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΨΙΛΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΛΑΜΠΡΙΝΗ
ΛΙΑΤΣΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
ΤΣΟΥΤΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΜΑΤΣΑΪΔΩΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Τηλέφωνα: 2684360300 Email: info@dimospargas.gr Διεύθυνση: Αχέροντος 29 Καναλάκι 48062 Ιστοσελίδα: https://www.facebook.com/koinotita.kanalakiou.3

Η Πάργα είναι παραθαλάσσια πόλη που είναι κτισμένη αμφιθεατρικά επί του γήλοφου Πεζόβολος σε υψόμετρο 139 μ. και έως τα παράλια του Ιόνιου Πελάγους. Έχει πληθυσμό 2.415 κατοίκους. Αποτελεί ιστορική έδρα του δήμου Πάργας ενώ η δημοτική ενότητα Πάργας έχει πληθυσμό 3.904 κατοίκους (Απογραφή 2011). Δεν την αποκαλούν τυχαία άλλωστε, «Πριγκίπισσα του Ιονίου», γιατί είναι γοητευτική, μοναδική, μυστηριώδης, με μακραίωνη ιστορία και ποικίλες φυσικές ομορφιές.

Τοπικό Συμβούλιο

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (Πρόεδρος)
ΤΣΟΒΙΛΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΤΟΥΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΖΥΓΟΥΡΗ ΕΛΕΝΗ
ΛΙΑΚΡΗΣ ΗΛΙΑΣ
ΡΙΖΟΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ
ΣΠΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Τηλέφωνα: 2684360200 Email: info@dimospargas.gr Διεύθυνση: Πάργα 48060

Μέχρι το 1927 ονομαζόταν Αγυιά. Στην τοπική κοινότητα υπάγεται και ο οικισμός Σαρακίνικο. Η Αγιά βρίσκεται στο ΒΔ. άκρο του νομού, κοντά στην Πάργα και λίγα χιλιόμετρα από το χωριό Πέρδικα. Η κοινότητα είναι χαρακτηρισμένη ως αγροτικός ορεινός οικισμός, με έκταση 41,484 χμ² και σε μέσο σταθμικό υψόμετρο 400. Απέχει από την πόλη της Πρέβεζας, 60 χλμ. περίπου, προς τα ΒΔ. Από την επιφανειακή κεραμική και την ανεύρεση λατινικής επιτύμβιας επιγραφής μαρτυρείται η ύπαρξη ενός ρωμαϊκού οικισμού (κτηνοτροφικού χαρακτήρα) στη θέση «Οξινή», που βρίσκεται περίπου 4 χλμ. ΒΔ της Αγιάς.
Κατά την τουρκοκρατία το χωριό, όπως και όλη η περιοχή της Πάργας, είχε καθεστώς ημιαυτονομίας ως κτήση των Ενετών, αλλά μετά την κατάλυση της ενετικής δημοκρατίας, την 12 Μαΐου 1797, υπέστη πολλά δεινά. Καταστράφηκε από τα στρατεύματα του Αλή Πασά, αν και οι περισσότεροι από τους κατοίκους την είχαν ήδη εγκαταλείψει.
Κάθε χρόνο στις 26 Ιουλίου, εορτή της Αγίας Παρασκευής, πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις από τον πολιτιστικό σύλλογο Αγιάς. Την παραμονή της εορτής γίνεται λιτάνευση της εικόνας της Αγίας Παρασκευής με την συμμετοχή όλου του χωριού. Στα πλαίσια των εκδηλώσεων γίνεται αναπαράσταση του Αγιώτικου γάμου και ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι. Ανήμερα της εορτής, το βράδυ γίνεται η μεγάλη πανήγυρη με παραδοσιακή μουσική, χορό, φαγητό και ποτό, στην αυλή της εκκλησίας.

Τοπικό Συμβούλιο

ΘΕΜΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ (Πρόεδρος)
ΣΚΑΡΠΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ
ΣΚΑΡΠΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΣΚΑΡΠΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΡΙΖΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ
Διεύθυνση: Αγιά Πάργας 48060

Η Ανθούσα είναι κτισμένη ΒΔ. της Πάργας. Αρχισε να συνοικίζεται πριν περίπου 1,5 αιώνα από τους κατοίκους της παρακείμενης Αγίας. Στη θέση της  όπως εξάγεται από ανασκαφές και διασωθέντα αρχαία νομίσματα, βρισκόταν η αρχαία πόλη Ελαία. Το 1950 (κάτοικοι περίπου 700) διέθετε δημοτικό σχολείο και τηλεφωνείο. Κατά τελευταία απογραφή αριθμεί 624 κατοίκους που ασχολούνται με τον Τουρισμό και την ελαιοκομία. Η πλατεία της, οι εκκλησίες, η παραλία του Αγίου Σώστη  και ο καταρράκτης της, πλαισιώνονται από το εντυπωσιακό Κάστρο που βρίσκεται στο οικισμό Τρίκορφο, ακριβώς πάνω από το χωριό. Η Ανθούσα βρίσκεται σε υψόμετρο 171 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Τοπικό Συμβούλιο

ΠΑΠΑΠΑΣΧΟΣ ΠΑΥΛΟΣ (Πρόεδρος)
ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ
ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΛΙΑΚΡΗ ΣΤΑΜΑΤΙΑ
ΚΑΤΕΜΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
Διεύθυνση: Ανθούσα Πάργας

Η Λούτσα Πρέβεζας είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό που ανήκει στο Δήμο Πάργας. Ο πληθυσμός του χωριού είναι 340 άτομα. Στο χωριό υπάρχουν πέντε εκκλησίες, ο Άγιος Γεώργιος (πολιούχος), η Παναγιά, ο Άγιος Νικόλαος, η Αγία Βαρβάρα και η Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Κατά τον εορτασμό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στις 6 Αυγούστου γίνεται και η ετήσια πανήγυρις, κατά την οποία πλήθος κόσμου από τις γύρω περιοχές καθώς και τουρίστες προσέρχονται. Από την βόρεια πλευρά του χωριού έως τα παράλια , εκτείνεται πευκοδάσος συνολικής έκτασης περίπου 800m² , το οποίο χαρίζει μοναδική γοητεία στην περιοχή και ενθουσιάζει τον επισκέπτη. Η Λούτσα έχει τουριστικό χαρακτήρα λόγω της παραλίας της, η οποία διαθέτει πολλά ξενοδοχεία, καφετέριες και ταβέρνες. Στην παραλία γίνονται επίσης δραστηριότητες water sports. Εξίσου γοητευτικό είναι και το ορεινό τμήμα του χωριού με την μαγευτική θέα στο Ιόνιο Πέλαγος.

Τοπικό συμβούλιο

ΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ(Πρόεδρος)
ΝΑΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΤΑΣΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΚΩΤΣΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ
ΠΑΠΠΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Διεύθυνση: Λούτσα 48062 Ιστοσελίδα: https://www.facebook.com/loutsaprevezas

Ο Βουβοπόταμος ανήκει στην Δημοτική Ενότητα Φαναρίου και έχει υψόμετρο 40 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Είναι το τελευταίο χωριό στα σύνορα με την Θεσπρωτία. Στην περιοχή υπάρχουν οι Πηγές του Αχέροντα, η σκάλα της Τζαβέλαινας και το Τσεκούρι που ήταν ο ιστορικός προμαχώνας του Σουλίου. Το μυθικό ποτάμι του Αχέροντα χωρίζει την Πρέβεζα από την Θεσπρωτία, δημιουργώντας ένα απαράμιλλο φυσικό περιβάλλον, που προσφέρεται για φυσιατρικές περιηγήσεις.

Τοπικό συμβούλιο

ΤΖΑΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (Πρόεδρος)
ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΤΖΑΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΝΤΟΥΣΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΛΟΥΚΟΥΜΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Διεύθυνση: Βουβοπόταμος 48060

Το χωριό της Αμμουδιάς βρίσκεται στις εκβολές του Αχέροντα ποταμού, γνωστού από τη μεταφορά των νεκρών στο βασίλειο του Άδη. Αρχικά αναγνωρίστηκε ως κοινότητα του Ελληνικού κράτους με το όνομα Σπλάντζα(1919). Μετονομάστηκε Αμμουδιά(1928), αρχικά υπαγόμενη στο Νομό Θεσπρωτίας. Από το 1946 ανήκει πλέον στο Νομό Πρεβέζας. Ο πρώτος κάτοικος εγκαταστάθηκε στην Αμμουδιά περίπου κατά το 1450 κοντά στο λόφο Γορτσούλα, ενώ το χωριό κατοικήθηκε ουσιαστικά κατά το 1700.  Αποτέλεσε το πεδίο της  ιστορικής Μάχης της Σπλάντζας  στις 4 Ιουλίου 1822,  που κόστισε τη ζωή του ήρωα Κυριακούλη Μαυρομιχάλη. Βρίσκεται γύρω από ένα πανέμορφο γραφικό κόλπο που βρέχεται απο τα νερά του Ιονίου Πελάγους. Στην περιοχή υπάρχει κέντρο ενημέρωσης του  Φορέας Διαχείρισης Καλαμά - Αχέροντα - Κέρκυρας. Μέρος της περιοχής ανήκει στο δίκτυο προστατευομένων περιοχών NATURA. Την περιοχή επισκέπτονται θαλάσσιες χελώνες, όπου και αποθέτουν τα αυγά τους.

Τοπικό Συμβούλιο

ΓΚΟΓΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (Πρόεδρος)
ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΤΣΟΥΜΠΟΥΛΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ
ΜΗΤΡΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΚΩΣΤΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
Διεύθυνση: Αμμουδιά 48062

Η Αηδονιά βρίσκεται σε υψόμετρο 424 μέτρα και διαμένουν σε αυτή μόνιμα  210 κάτοικοι. Εκτείνεται στα βουνά που περικλείουν την πεδιάδα του Φαναρίου. Στην γραφική πλατεία της δεσπόζει η όμορφη κεντρική εκκλησία του χωριού.

ΤΣΙΜΠΟΥΚΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ (Πρόεδρος)

 

Διεύθυνση: Αηδονιά 48062