Δήμος Πάργας
Ανακοινώσεις
Με πλήθος κόσμου ολοκληρώθηκαν με επιτυχία τα «Παργινά 2022»
16/08/2022

 Σε μια όμορφη και συγκινητική βραδιά ο Δήμος Πάργας γιόρτασε με λαμπρότητα μια από τις σημαντικότερες εορτές της Ορθοδοξίας την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου και μαζί τίμησε την επιστροφή των Παργινών στην γενέθλια γη έπειτα από τον οικειοθελή ξεριζωμό τους, μετά την πώληση της Πάργας στον Αλί Πασά.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με φόντο το Νησάκι της Παναγίας και το επιβλητικό κάστρο της Πάργας, οι πολυάριθμοι επισκέπτες απόλαυσαν ένα σύντομο ιστορικό με παράλληλη μετάφραση στα αγγλικά, την παραδοσιακή βαρκαρόλα, δεκάδες πυροτεχνήματα και μια όμορφη συναυλία που ξεσήκωσε όλος όσους την παρακολούθησαν.

Με την παρουσία τους τίμησαν ιδιαίτερα μεταξύ άλλων τον εορτασμό, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης-Τροφίμων Γεώργιος Στύλιος και ο Βουλευτής Πρέβεζας Στέργιος Γιαννάκης.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά από την ιστοσελίδα του Δήμου Πάργας.

Ακολουθεί ο Χαιρετισμός του Δημάρχου Πάργας Νίκου Ζαχαριά

Αγαπητοί συμπολίτες, αγαπητοί επισκέπτες της Πάργας, χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους. Είναι ιδιαίτερη η χαρά μας να σας καλωσορίζουμε σήμερα στην όμορφη Πάργα, για να γιορτάσουμε την Κοίμηση της Θεοτόκου αλλά και να τιμήσουμε την ιστορική επιστροφή των Παργινών στον τόπο τους.

Η ιστορία της Πάργας χάνεται στα βάθη των αιώνων συνδεδεμένη άρρηκτα με αυτή των Επτανήσων, συνδετικός κρίκος των νησιών του Ιονίου με την ηπειρωτική χώρα , αποτελούσε και αποτελεί σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή.

Η Πάργα στο πέρασμα του Χρόνου παίζει κυρίαρχο ρόλο στην Οικονομία ,το εμπόριο, τα γράμματα, τον πολιτισμό όμως παρ’ ότι καταφέρνει να παραμείνει υπό την κυριαρχία των Νορμανδών, Ενετών, Γάλλων και Αγγλων έως τις αρχές του 19ου αιώνα περνάει στα χέρια του Αλή Πασσά των Ιωαννίνων  το έτος 1819 .

Σήμερα ανήμερα της μεγάλης αυτής θρησκευτικής γιορτής, αναβιώνει η «βαρκαρόλα» ένα έθιμο το οποίο αναπαριστά την επιστροφή των Παργινών  στην ελεύθερη πλέον πόλη της Πάργας, αφού σύμφωνα με την ιστορία της πόλης μας, οι Παργινοί στην προσπάθειά τους να μην υποδουλωθούν, εγκατέλειψαν την Πάργα και κατέφυγαν μαζικά στην Κέρκυρα, όταν αυτή πουλήθηκε από τους Άγγλους στον Αλή Πασά. Σχεδόν ένα αιώνα μετά  το 1913, οι Παργινοί επέστρεψαν στην ελεύθερη πλέον Πατρίδα.

Σήμερα παίρνουμε το μήνυμα από τους προγόνους μας ότι η ιστορία ενός τόπου γράφεται από γενναίες πράξεις γενναίων  ανθρώπων γιατί μόνο έτσι μπορείς να εμπνεύσεις ποιητές, ιστορικούς, λόγιους, περιηγητές, ζωγράφους ,παιδαγωγούς και μόνο έτσι αφήνεις παρακαταθήκη στην ανθρωπότητα τη δική σου ιστορία.

Η σημερινή μέρα συμβολίζει για όλους τους Παργινούς την πίστη και την αγάπη για την πατρίδα, για την πόλη μας, για την ανεξαρτησία, για την ελευθερία. Σήμερα τιμούμε αξίες ανεκτίμητες που μας κρατούν σε ενότητα για την πρόοδο και την ευημερία του τόπου μας. Σήμερα είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε όλοι μαζί  “τη μεγάλη επιστροφή” με την ελπίδα για καλύτερες μέρες.

Επιστροφή στην προηγούμενη ενότητα >